Loader
Σχετικά με το γλοιοσπόριο

Στρατηγική της διαχείρισης της ασθένειας του γλοιοσπορίου στην ελαιοκαλλιέργεια στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Το γλοιοσπόριο ή ανθράκνωση ή παστέλλα είναι μια μυκητολογική ασθένεια, η οποία αποτελεί πλέον ένα σημαντικό πρόβλημα στην καλλιέργεια της ελιάς.

Αξιολόγηση της καλλιεργητικής πρακτικής των ελαιώνων του πεδίου έρευνας

Μελέτη της επίδρασης των καλλιεργητικών πρακτικών

Καλλιεργητικές πρακτικές όπως το σωστό κλάδεμα που συμβάλει στο περιορισμό της υγρασίας στην κόμη των ελαιόδεντρων αλλά και η λιπαντική πολιτική επηρεάζουν την εκδήλωση της ασθένειας. Η επιτυχία των καλλιεργητικών πρακτικών εκφράζεται κυρίως με τη συγκέντρωση των θρεπτικών στοιχείων στα φύλλα (φυλλοδιαγνωστική).

Απομόνωση ειδών και στελεχών του παθογόνου.

Μελέτη της μολυσματικής ικανότητας τεσσάρων στελεχών
Σκοπός είναι να ανιχνευθεί η παρουσία του παθογόνου, να εκτιμηθεί το επίπεδο του πληθυσμού του και να επιλεγούν στελέχη για παραπέρα μελέτη. Σε κάθε ελαιώνα θα επιλεγούν 6 αντιπροσωπευτικά της επικρατούσας κατάστασης ελαιόδεντρα.

Μελέτη της επίδρασης της ασθένειας στην ποιότητα ελαιολάδου

Σύνδεση του δείκτη ωριμότητας του ελαιοκάρπου της Κορωνέικης ποικιλίας

Τα τελευταία χρόνια η ασθένεια του γλοιοσπορίου, η οποία οφείλεται στον μύκητα Colletotrichum spp., έχει αναδειχθεί σε σημαντικό πρόβλημα για την ελαιοκαλλιέργεια. Στην παρούσα εργασία μελετήθηκε η συσχέτιση του Δείκτη Ωριμότητας (Maturity Index, MI) και της περιεκτικότητας σε νερό του ελαιόκαρπου

Μελέτη της ευαισθησίας των διαφορετικών ποικιλιών ελιάς
1244
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-1244,bridge-core-2.8.2,,qode-page-loading-effect-enabled,qode_grid_1200,side_menu_slide_with_content,width_470,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-26.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

Μελέτη της ευαισθησίας των διαφορετικών ποικιλιών ελιάς

laptop frame
hero image

Οι διαφορετικές ποικιλίες ελιάς εμφανίζουν διαφορετική ευαισθησία στο γλοιοσπόριο και ταυτόχρονα τα διαφορετικά είδη και ενδημικά στελέχη του μύκητα επιδεικνύουν διαφορετική παθογόνο δύναμη στις διαφορετικές ποικιλίες. Ταυτόχρονα ο ελαιόκαρπος διαφορετικών ποικιλιών επιδεικνύει διαφορετική ευαισθησία στα διαφορετικά στάδια ωρίμανσής του.

Η μεθοδολογία υλοποίησης της μελέτης περιλαμβάνει:

Η αναγνώριση και χρήση ποικιλιών ανθεκτικών σε ένα παθογόνο είναι αξιοποιήσιμη παράμετρος για την εφαρμογή συστημάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης ασθενειών. Ταυτόχρονα η γνώση της διαφορετικής ευαισθησίας των ποικιλιών της περιοχής θα βοηθήσει στη λήψη μέτρων περιορισμού της ασθένειας με μέτρα ελέγχου μεταφοράς πολλαπλασιαστικού υλικού ελιάς αλλά και εφαρμογή διαφορετικών καλλιεργητικών πρακτικών (καθορισμό χρόνου εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων, στάδιο συγκομιδής) στις διάφορες ποικιλίες ελιάς.
  • Συγκομιδή ελαιόκαρπου. Από τους 50 αρχικούς ελαιώνες θα επιλεγούν 11 με ορθές καλλιεργητικές πρακτικές, δύο για κάθε μια από τις κύριες ποικιλίες (Κορωνέικη, Μανάκι, Αθηνολιά, Μαυρολιά, Μεγαρίτικη) και ένας για τη Νεμουτιάνα. Η δειγματοληψία θα πραγματοποιηθεί σε τρία διαφορετικά στάδια ωρίμανσης του καρπού (πράσινος, τυπική ωρίμανση συγκομιδής, πλήρη ωρίμανση) που χρονικά δεν συμπίπτουν για τις διαφορετικές ποικιλίες και τις διαφορετικές ελαιοκομικές ζώνες. Θα συγκομισθούν μόνο καρποί μακροσκοπικά υγιείς και θα μεταφερθούν αμέσως στο εργαστήριο Φυτοπαθολογίας Στους καρπούς θα υπολογισθεί ο Δείκτης Ωρίμανσης (Maturity Index). Η συγκομιδή θα πραγματοποιηθεί σε 2 διαδοχικές καλλιεργητικές περιόδους.

 

  • Εμβολιασμό ελαιόκαρπου με στελέχη του μύκητα. Από τα ενδημικά στελέχη του παθογόνου, θα επιλεγούν 3-4, αντιπροσωπευτικά των ειδών και των φαινοτυπικών ομάδων και ισχυρή παθογόνο δύναμη, προερχόμενα από τις διαφορετικές ελαιοκομικές ζώνες και τις διαφορετικές ποικιλίες ελιάς. Οι καρποί των διαφορετικών ποικιλιών θα εμβολισθούν με αιώρημα κονιδίων υψηλής συγκέντρωσης (106), θα δημιουργηθούν μικροτραυματισμοί του φλοιού για τη διευκόλυνση εισόδου του μύκητα, θα επωασθούν σε κατάλληλες συνθήκες και ο βαθμός προσβολής θα εκτιμηθεί βάσει κλίμακα 1-5 σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία.

Εμβολιασμός ελαιόκαρπου με στελέχη του μύκητα

Σύνδεση του δείκτη ωριμότητας του ελαιοκάρπου της ποικιλίας ελιάς Κορωνέικη, προερχομένου από περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με τη μολυσματικότητα διαφόρων στελεχών του μύκητα Colletotrichum spp

20ο Πανελλήνιο Φυτοπαθολογικό Συνέδριο, Θεσσαλονίκη, 2022:

Τσαφούρος Αθανάσιος, Αγγελή Χριστίνα, Τσαλγατίδου Πωλίνα, Νηφάκος Καλλίμαχος, Περδικάρη Μαρία, Σκούρας Παναγιώτης, Τσανικλίδης Γεώργιος, Κατινάκης Παναγιώτης, Δελής Κώστας και Δημόπουλος Βασίλειος.

Μελέτη της μολυσματικής ικανότητας τεσσάρων
στελεχών του γένους Colletotrichum spp. σε
δώδεκα ποικιλίες ελιάς της Περιφέρειας
Πελοποννήσου

20ο Πανελλήνιο Φυτοπαθολογικό Συνέδριο, Θεσσαλονίκη, 2022:

Αγγελή Χριστίνα , Νηφάκος Καλλίμαχος, Παπαμανώλη Δέσποινα, Καπούτσου Δέσποινα, Τσαλγατίδου Πωλίνα, Τσαφούρος Αθανάσιος, Βενιεράκη Αναστασία, Τσανικλίδης Γεώργιος, Κατινάκης Παναγιώτης, Δελής Κώστας. Δημόπουλος Βασίλειος

Μελέτη της ευαισθησίας
των διαφορετικών ποικιλιών ελιάς