Καλλιεργητικές πρακτικές όπως το σωστό κλάδεμα που συμβάλει στο περιορισμό της υγρασίας στην κόμη των ελαιόδεντρων αλλά και η λιπαντική πολιτική επηρεάζουν την εκδήλωση της ασθένειας. Η επιτυχία των καλλιεργητικών πρακτικών εκφράζεται κυρίως με τη συγκέντρωση των θρεπτικών στοιχείων στα φύλλα (φυλλοδιαγνωστική).
Απομόνωση ειδών και στελεχών του παθογόνου.
Μελέτη της μολυσματικής ικανότητας τεσσάρων στελεχών
Σκοπός είναι να ανιχνευθεί η παρουσία του παθογόνου, να εκτιμηθεί το επίπεδο του πληθυσμού του και να επιλεγούν στελέχη για παραπέρα μελέτη. Σε κάθε ελαιώνα θα επιλεγούν 6 αντιπροσωπευτικά της επικρατούσας κατάστασης ελαιόδεντρα.
Μελέτη της επίδρασης της ασθένειας στην ποιότητα ελαιολάδου
Τα τελευταία χρόνια η ασθένεια του γλοιοσπορίου, η οποία οφείλεται στον μύκητα Colletotrichum spp., έχει αναδειχθεί σε σημαντικό πρόβλημα για την ελαιοκαλλιέργεια. Στην παρούσα εργασία μελετήθηκε η συσχέτιση του Δείκτη Ωριμότητας (Maturity Index, MI) και της περιεκτικότητας σε νερό του ελαιόκαρπου
Για την επιλογή και ορθολογική εφαρμογή του κατάλληλου μυκητοκτόνου απαιτείται μελέτη της αποτελεσματικότητάς τους στα ενδημικά στελέχη του παθογόνου και του κινδύνου ανάπτυξης ανθεκτικότητας ή επιλογής και επικράτησης στελεχών με υψηλή παθογόνο δύναμη. Κίνδυνοι αναδύονται και από την αρνητική επίδραση των μυκητοκτόνων στους φυσικούς ενδημικούς ανταγωνιστές του παθογόνου αλλά και τις επιπτώσεις της χρήσης τους στο περιβάλλον και την επιβάρυνση του ελαιολάδου με υπολείμματα φυτοφαρμάκων.
Η μεθοδολογία υλοποίησης της μελέτης περιλαμβάνει:
Επιλογή γεωργικών φαρμάκων
Για την καταπολέμηση της ανθράκνωσης της ελιάς χρησιμοποιούνται κυρίως χαλκούχα μυκητοκτόνα, τα οποία παρ’ ότι δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά είναι γενικά χαμηλού κόστους. Η εφαρμογή τους πρέπει να γίνεται προληπτικά γιατί δρουν προστατευτικά εμποδίζοντας τη μόλυνση των φυτικών ιστών. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν υπάρξει μόλυσμα, ή αν η προσβολή έχει ξεκινήσει και ο μύκητας έχει εγκατασταθεί στους φυτικούς ιστούς, η εφαρμογή είναι περιττή ή αναποτελεσματική. Σε περιπτώσεις έναρξης της προσβολής, μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο δραστικές ουσίες που εισχωρούν στο εσωτερικό των φυτικών ιστών επιδεικνύοντας θεραπευτική δράση. Εναλλακτικά και συμπληρωματικά με τα χαλκούχα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σκευάσματα με δραστικές ουσίες της ομάδας των στρομπιλουρινών , των γουανιδικών και παρεμποδιστών βιοσύνθεσης της εργοστερόλης.
Μελέτη ευαισθησίας ενδημικών στελεχών γλοιοσπορίου στα γεωργικά φάρμακα
Από τα ενδημικά στελέχη του παθογόνου, θα επιλεγούν στελέχη αντιπροσωπευτικά των ειδών και των φαινοτυπικών ομάδων και με διαφορετική παθογόνο δύναμη, προερχόμενα από τις διαφορετικές ελαιοκομικές ζώνες και τις διαφορετικές ποικιλίες ελιάς. Τα στελέχη αυτά θα μελετηθούν ως προς την ευαισθησία τους βάσει της παρεμπόδισης της μυκηλιακής τους ανάπτυξης σε στερεό θρεπτικό υλικό με διαφορετικές συγκεντρώσεις γεωργικών φαρμάκων. Τα αποτελέσματα θα συσχετισθούν με τους πληθυσμούς του παθογόνου και τις ζώνες ελαιοκαλλιέργειας και θα δώσουν μια πλήρη εικόνα της αποτελεσματικότητας των γεωργικών φαρμάκων στον ενδημικό πληθυσμό του μύκητα. Ταυτόχρονα θα δώσουν χρήσιμα στοιχεία για την πιθανότητα επιλογής των ανθεκτικών γονοτύπων του μύκητα και επικράτησής τους στο συνολικό πληθυσμό του παθογόνου μετά από συνεχή χρήση των γεωργικών φαρμάκων.
Επίδραση των γεωργικών φαρμάκων στους φυσικούς ανταγωνιστές του γλοιοσπορίου
Έχει βρεθεί ότι πολλοί συμβιωτικοί μικροοργανισμοί (μύκητες και βακτήρια) μέσω της ανταγωνιστικής τους δράσης παρεμποδίζουν την ανάπτυξη της ασθένειας του γλοιοσπορίου ασκώντας έναν φυσικό έλεγχο στην ένταση της εκδήλωσής της. Οι πληθυσμοί των μικροοργανισμών αυτών επηρεάζονται από τις εφαρμογές των γεωργικών φαρμάκων με αποτέλεσμα να περιορίζεται η ανταγωνιστική τους δράση και η ασθένεια να εκδηλώνεται με μεγαλύτερη ένταση. Στελέχη των μικροοργανισμών αυτών θα μελετηθούν σε κατάλληλα συνθετικά θρεπτικά υλικά παρουσία συγκεντρώσεων γεωργικών φαρμάκων που παρεμποδίζουν τη δράση του γλοιοσπορίου. Από τα αποτελέσματα θα προκύψουν στοιχεία για τους κινδύνους από την εφαρμογή των γεωργικών φαρμάκων για το οικοσύστημα και ταυτόχρονα θα δειχθεί ποιοι από αυτούς τους ανταγωνιστικούς μικροοργανισμούς μπορούν εν δυνάμει να αποτελέσουν το βιολογικό υλικό για την ανάπτυξη βιολογικής καταπολέμησης της ασθένειας, η οποία μπορεί να εφαρμοσθεί είτε ανεξάρτητα είτε συνδυαστικά με τα γεωργικά φάρμακα.
Μελέτη ευαισθησίας ενδημικών στελεχών
στα γεωργικά φάρμακα