Loader
Σχετικά με το γλοιοσπόριο

Στρατηγική της διαχείρισης της ασθένειας του γλοιοσπορίου στην ελαιοκαλλιέργεια στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Το γλοιοσπόριο ή ανθράκνωση ή παστέλλα είναι μια μυκητολογική ασθένεια, η οποία αποτελεί πλέον ένα σημαντικό πρόβλημα στην καλλιέργεια της ελιάς.

Αξιολόγηση της καλλιεργητικής πρακτικής των ελαιώνων του πεδίου έρευνας

Μελέτη της επίδρασης των καλλιεργητικών πρακτικών

Καλλιεργητικές πρακτικές όπως το σωστό κλάδεμα που συμβάλει στο περιορισμό της υγρασίας στην κόμη των ελαιόδεντρων αλλά και η λιπαντική πολιτική επηρεάζουν την εκδήλωση της ασθένειας. Η επιτυχία των καλλιεργητικών πρακτικών εκφράζεται κυρίως με τη συγκέντρωση των θρεπτικών στοιχείων στα φύλλα (φυλλοδιαγνωστική).

Απομόνωση ειδών και στελεχών του παθογόνου.

Μελέτη της μολυσματικής ικανότητας τεσσάρων στελεχών
Σκοπός είναι να ανιχνευθεί η παρουσία του παθογόνου, να εκτιμηθεί το επίπεδο του πληθυσμού του και να επιλεγούν στελέχη για παραπέρα μελέτη. Σε κάθε ελαιώνα θα επιλεγούν 6 αντιπροσωπευτικά της επικρατούσας κατάστασης ελαιόδεντρα.

Μελέτη της επίδρασης της ασθένειας στην ποιότητα ελαιολάδου

Σύνδεση του δείκτη ωριμότητας του ελαιοκάρπου της Κορωνέικης ποικιλίας

Τα τελευταία χρόνια η ασθένεια του γλοιοσπορίου, η οποία οφείλεται στον μύκητα Colletotrichum spp., έχει αναδειχθεί σε σημαντικό πρόβλημα για την ελαιοκαλλιέργεια. Στην παρούσα εργασία μελετήθηκε η συσχέτιση του Δείκτη Ωριμότητας (Maturity Index, MI) και της περιεκτικότητας σε νερό του ελαιόκαρπου

Έρευνα
1660
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-1660,bridge-core-2.8.2,,qode-page-loading-effect-enabled,qode_grid_1200,side_menu_slide_with_content,width_470,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-26.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

Έρευνα

Erevnitika_Stadia

Συλλογή στοιχείων και πειραματισμός

Μελέτη του ενδημικού πληθυσμού του γλοιοσπορίου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Βασική αρχή για το σχεδιασμό μιας ολοκληρωμένης αντιμετώπισης της ασθένειας είναι να καταγραφεί ο ενδημικός πληθυσμός του παθογόνου και να μελετηθεί ως προς τα χαρακτηριστικά του. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τα ακόλουθα στάδια:

Περισσότερα

Πρωτόκολλο για τον προσδιορισμό του μύκητα

Για την εφαρμογή του συστήματος πρόβλεψης της ασθένειας, αλλά και κυρίως για την μετά την Πράξη αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας, απαιτείται μια αξιόπιστη, γρήγορη και οικονομική μέθοδος ανίχνευσης και εκτίμησης του πληθυσμού του παθογόνου στους φυτικούς ιστούς της ελιάς.

Περισσότερα

Μελέτη της ευαισθησίας των διαφορετικών ποικιλιών ελιάς

Οι διαφορετικές ποικιλίες ελιάς εμφανίζουν διαφορετική ευαισθησία στο γλοιοσπόριο και ταυτόχρονα τα διαφορετικά είδη και ενδημικά στελέχη του μύκητα επιδεικνύουν διαφορετική παθογόνο δύναμη στις διαφορετικές ποικιλίες. Ταυτόχρονα ο ελαιόκαρπος διαφορετικών ποικιλιών επιδεικνύει διαφορετική ευαισθησία στα διαφορετικά στάδια ωρίμανσής του.

Περισσότερα

Μελέτη της επίδρασης των καλλιεργητικών πρακτικών

Καλλιεργητικές πρακτικές όπως το σωστό κλάδεμα που συμβάλει στο περιορισμό της υγρασίας στην κόμη των ελαιόδεντρων αλλά και η λιπαντική πολιτική επηρεάζουν την εκδήλωση της ασθένειας. Η επιτυχία των καλλιεργητικών πρακτικών εκφράζεται κυρίως με τη συγκέντρωση των θρεπτικών στοιχείων στα φύλλα (φυλλοδιαγνωστική).

Περισσότερα

Μελέτη αξιολόγησης γεωργικών φαρμάκων

Για την επιλογή και ορθολογική εφαρμογή του κατάλληλου μυκητοκτόνου απαιτείται μελέτη της αποτελεσματικότητάς τους στα ενδημικά στελέχη του παθογόνου και του κινδύνου ανάπτυξης ανθεκτικότητας ή επιλογής και επικράτησης στελεχών με υψηλή παθογόνο δύναμη. Κίνδυνοι αναδύονται και από την αρνητική επίδραση των μυκητοκτόνων στους φυσικούς ενδημικούς ανταγωνιστές του παθογόνου αλλά και τις επιπτώσεις της χρήσης τους στο περιβάλλον και την επιβάρυνση του ελαιολάδου με υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Περισσότερα

Ανάπτυξη μεθόδου βιολογικής καταπολέμησης

Προκαταρκτικές μελέτες στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου έχουν δείξει την ύπαρξη ενδοφυτικών μικροοργανισμών της ελιάς, φυσικών ανταγωνιστών του παθογόνου. Η απομόνωση και μελέτη τέτοιων οργανισμών, προσαρμοσμένων στις τοπικές περιβαλλοντικές συνθήκες, μπορεί να προσφέρει το βιολογικό υλικό για την ανάπτυξη μιας αποτελεσματικής μεθόδου βιολογικής καταπολέμησης της ασθένειας.

Περισσότερα

Μελέτη της επίδρασης της ασθένειας στην ποιότητα ελαιολάδου

Το υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο χαρακτηρίζεται από χημικά και γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά που έχουν καθοριστεί με σαφήνεια από τη νομοθεσία και το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου καθορίζονται από την ποικιλία της ελιάς, τις περιβαλλοντικές συνθήκες, τις καλλιεργητικές πρακτικές μεταξύ των οποίων και η αντιμετώπιση των ασθενειών και προσβολών του ελαιόκαρπου, τη διαδικασία έκθλιψης στο ελαιοτριβείο και τις συνθήκες αποθήκευσης.

Περισσότερα

Ανάπτυξη στρατηγικής και πιλοτική εφαρμογή

Πρωτόκολλο ολοκληρωμένης διαχείρισης της ασθένειας

Πρόκειται για την αναλυτική περιγραφή του τρόπου αντιμετώπισης της ασθένειας βάσει της μελέτης των στατιστικά επεξεργασμένων στοιχείων και αποτελεσμάτων, της αξιολόγησής τους βάσει της επιστημονικής γνώσης από τη διεθνή βιβλιογραφία, και της εμπειρίας των μελών ΔΕΠ από τη γεωργική πρακτική της καλλιέργειας της ελιάς στην περιοχή.

Περισσότερα

Μελέτη των αποτελεσμάτων της πιλοτικής εφαρμογής πρόβλεψης κινδύνου

Σε πρώτη φάση η πρόβλεψη του κινδύνου και της έντασης της προσβολής θα περιορισθεί στις ελαιοκομικές ζώνες της Μεσσηνίας και της Λακωνίας για τις ποικιλίες Κορωνέικη και Καλαμών.

Περισσότερα