Το γλοιοσπόριο ή ανθράκνωση ή παστέλλα είναι μια μυκητολογική ασθένεια, η οποία αποτελεί πλέον ένα σημαντικό πρόβλημα στην καλλιέργεια της ελιάς. Υπεύθυνα για την ασθένεια είναι τρία είδη του γένους Colletotrichum και πιο συγκεκριμένα τα είδη C. acutatum, C. gloeosporioides, και C. clavatum. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση της συχνότητας εμφάνισης εξάρσεων της ασθένειας εξαιτίας των ακραίων μετεωρολογικών φαινομένων που εκδηλώνονται και λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Το γλοιοσπόριο μπορεί να προσβάλλει τα φύλλα, τα άνθη, τους καρπούς, ενώ επηρεάζει σημαντικά και το παραγόμενο ελαιόλαδο, μέσω της προσβολής των καρπών. Ως σημαντικότερες θεωρούνται οι πρωτογενείς μολύνσεις κατά την ανθοφορία, όπου και παρατηρείται ξήρανση των προσβεβλημένων ανθέων, και οι προσβολές του καρπού, όπου παρατηρούνται νεκρωτικές κηλίδες και μουμιοποίηση τους, ενώ οι προσβεβλημένοι μπορούν να αποτελέσουν και δευτερογενείς πηγές μόλυνσης. Επίσης, σε πρώιμες προσβολές καρπών μπορεί να παρατηρηθεί και πρώιμη καρπόπτωση. Το γλοιοσπόριο μπορεί να δρα συνεργιστικά με το Δάκο, λόγω των πληγών που αυτός προκαλεί στον ελαιόκαρπο και από τις οποίες εισέρχεται ο μύκητας και εγκαθίσταται στον καρπό, για αυτό σε πολλές περιπτώσεις παρατηρείται αυξημένη μόλυνση από γλοιοσπόριο σε έτη εξάρσεων της δακοπροσβολής.
Στο παραγόμενο ελαιόλαδο, εξαιτίας της προσβολής του καρπού από το γλοιοσπόριο, παρατηρείται υποβάθμιση των ποιοτικών και οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του (αυξημένη οξύτητα, μειωμένες πολυφαινόλες, γευσιγνωστικό ελάττωμα, κ.α.) μειώνοντας έτσι σημαντικά την εμπορική αξία και τελικά την πρόσοδο για τον παραγωγό.