Loader
Σχετικά με το γλοιοσπόριο

Στρατηγική της διαχείρισης της ασθένειας του γλοιοσπορίου στην ελαιοκαλλιέργεια στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Το γλοιοσπόριο ή ανθράκνωση ή παστέλλα είναι μια μυκητολογική ασθένεια, η οποία αποτελεί πλέον ένα σημαντικό πρόβλημα στην καλλιέργεια της ελιάς.

Αξιολόγηση της καλλιεργητικής πρακτικής των ελαιώνων του πεδίου έρευνας

Μελέτη της επίδρασης των καλλιεργητικών πρακτικών

Καλλιεργητικές πρακτικές όπως το σωστό κλάδεμα που συμβάλει στο περιορισμό της υγρασίας στην κόμη των ελαιόδεντρων αλλά και η λιπαντική πολιτική επηρεάζουν την εκδήλωση της ασθένειας. Η επιτυχία των καλλιεργητικών πρακτικών εκφράζεται κυρίως με τη συγκέντρωση των θρεπτικών στοιχείων στα φύλλα (φυλλοδιαγνωστική).

Απομόνωση ειδών και στελεχών του παθογόνου.

Μελέτη της μολυσματικής ικανότητας τεσσάρων στελεχών
Σκοπός είναι να ανιχνευθεί η παρουσία του παθογόνου, να εκτιμηθεί το επίπεδο του πληθυσμού του και να επιλεγούν στελέχη για παραπέρα μελέτη. Σε κάθε ελαιώνα θα επιλεγούν 6 αντιπροσωπευτικά της επικρατούσας κατάστασης ελαιόδεντρα.

Μελέτη της επίδρασης της ασθένειας στην ποιότητα ελαιολάδου

Σύνδεση του δείκτη ωριμότητας του ελαιοκάρπου της Κορωνέικης ποικιλίας

Τα τελευταία χρόνια η ασθένεια του γλοιοσπορίου, η οποία οφείλεται στον μύκητα Colletotrichum spp., έχει αναδειχθεί σε σημαντικό πρόβλημα για την ελαιοκαλλιέργεια. Στην παρούσα εργασία μελετήθηκε η συσχέτιση του Δείκτη Ωριμότητας (Maturity Index, MI) και της περιεκτικότητας σε νερό του ελαιόκαρπου

Πρωτόκολλο ολοκληρωμένης διαχείρισης της ασθένειας
1252
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-1252,bridge-core-2.8.2,,qode-page-loading-effect-enabled,qode_grid_1200,side_menu_slide_with_content,width_470,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-26.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

Πρωτόκολλο ολοκληρωμένης διαχείρισης της ασθένειας

laptop frame
hero image

Πρόκειται για την αναλυτική περιγραφή του τρόπου αντιμετώπισης της ασθένειας βάσει της μελέτης των στατιστικά επεξεργασμένων στοιχείων και αποτελεσμάτων, της αξιολόγησής τους βάσει της επιστημονικής γνώσης από τη διεθνή βιβλιογραφία, και της εμπειρίας των μελών ΔΕΠ από τη γεωργική πρακτική της καλλιέργειας της ελιάς στην περιοχή.

Στην αξιολόγηση των στοιχείων και την ανάπτυξη του πρωτοκόλλου θα αξιοποιηθεί η πλούσια εμπειρία της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, χώρες που αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα με την ασθένεια και έχουν αναπτύξει σημαντική έρευνα. Για το σκοπό αυτό θα υπάρξει επίσκεψη ερευνητών της Πράξης στα Πανεπιστήμια της Κόρδοβα (University of Cordoba) της Ισπανίας και της Έβορα (University of Evora) της Πορτογαλίας για επιστημονική συνεργασία στο πεδίο της αξιολόγησης των αποτελεσμάτων και την ανάπτυξη του πρωτοκόλλου. Ανταποδοτικά, θα προσκληθούν ερευνητές από τα Πανεπιστήμια αυτά για επιστημονική συνεργασία στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Πρωτόκολλο ολοκληρωμένης διαχείρισης
της ασθένειας