Loader
Σχετικά με το γλοιοσπόριο

Στρατηγική της διαχείρισης της ασθένειας του γλοιοσπορίου στην ελαιοκαλλιέργεια στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Το γλοιοσπόριο ή ανθράκνωση ή παστέλλα είναι μια μυκητολογική ασθένεια, η οποία αποτελεί πλέον ένα σημαντικό πρόβλημα στην καλλιέργεια της ελιάς.

Αξιολόγηση της καλλιεργητικής πρακτικής των ελαιώνων του πεδίου έρευνας

Μελέτη της επίδρασης των καλλιεργητικών πρακτικών

Καλλιεργητικές πρακτικές όπως το σωστό κλάδεμα που συμβάλει στο περιορισμό της υγρασίας στην κόμη των ελαιόδεντρων αλλά και η λιπαντική πολιτική επηρεάζουν την εκδήλωση της ασθένειας. Η επιτυχία των καλλιεργητικών πρακτικών εκφράζεται κυρίως με τη συγκέντρωση των θρεπτικών στοιχείων στα φύλλα (φυλλοδιαγνωστική).

Απομόνωση ειδών και στελεχών του παθογόνου.

Μελέτη της μολυσματικής ικανότητας τεσσάρων στελεχών
Σκοπός είναι να ανιχνευθεί η παρουσία του παθογόνου, να εκτιμηθεί το επίπεδο του πληθυσμού του και να επιλεγούν στελέχη για παραπέρα μελέτη. Σε κάθε ελαιώνα θα επιλεγούν 6 αντιπροσωπευτικά της επικρατούσας κατάστασης ελαιόδεντρα.

Μελέτη της επίδρασης της ασθένειας στην ποιότητα ελαιολάδου

Σύνδεση του δείκτη ωριμότητας του ελαιοκάρπου της Κορωνέικης ποικιλίας

Τα τελευταία χρόνια η ασθένεια του γλοιοσπορίου, η οποία οφείλεται στον μύκητα Colletotrichum spp., έχει αναδειχθεί σε σημαντικό πρόβλημα για την ελαιοκαλλιέργεια. Στην παρούσα εργασία μελετήθηκε η συσχέτιση του Δείκτη Ωριμότητας (Maturity Index, MI) και της περιεκτικότητας σε νερό του ελαιόκαρπου

Πρωτόκολλο για τον προσδιορισμό του μύκητα
1240
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-1240,bridge-core-2.8.2,,qode-page-loading-effect-enabled,qode_grid_1200,side_menu_slide_with_content,width_470,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-26.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

Πρωτόκολλο για τον προσδιορισμό του μύκητα

laptop frame
hero image

Για την εφαρμογή του συστήματος πρόβλεψης της ασθένειας, αλλά και κυρίως για την μετά την Πράξη αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας, απαιτείται μια αξιόπιστη, γρήγορη και οικονομική μέθοδος ανίχνευσης και εκτίμησης του πληθυσμού του παθογόνου στους φυτικούς ιστούς της ελιάς.

H διάγνωση του μύκητα Colletotrichum spp. γίνεται κυρίως με κλασικές μικροβιολογικές μεθόδους που αφορούν την απομόνωσή του από μολυσμένο φυτικό ιστό και την αναγνώρισή του με μικροσκοπική παρατήρηση της μορφολογίας του.

H μέθοδος που θα χρησιμοποιηθεί είναι η PCR πραγματικού χρόνου (Real Time PCR, RT-PCR) η οποία δίνει τη δυνατότητα υπολογισμού της ποσότητας του γενετικού υλικού και κατά συνέπεια του πληθυσμού του παθογόνου με πολύ μεγάλη ακρίβεια.

Η μεθοδολογία υλοποίησης περιλαμβάνει:

  • Δημιουργία εξειδικευμένων εκκινητών. Θα ακολουθήσει υποκλωνοποίηση σε πλασμίδιο κατάλληλου φορέα και υπολογισμός της συγκέντρωσης του γενετικού υλικού με φωτομετρική μέθοδο.
  • Προσδιορισμός του αριθμού των κυττάρων και του είδους του μύκητα στους φυτικούς ιστούς. Με την εφαρμογή της μεθόδου θα υπάρχει δυνατότητα ανίχνευσης των ενδημικών στελεχών του γλοιοσπορίου αλλά και να υπολογίζεται ο πληθυσμός του σε οποιοδήποτε δείγμα φυτικού ιστού.

Πρωτόκολλο για τον προσδιορισμό του μύκητα